Kérdése van?
Szakértőink bármely kérdésére kimerítő választ adnak. Kérjen visszahívást!

7 hiba, amit napelem
telepítés során
elkövethet

A megfelelő napelem
kiválasztásának
8+1 titka

Többet szeretne tudni?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Referenciák

3 Kw-os rendszer Kecskemét

Kecskeméten kertvárosban egy családi házra telepítettünk 12 db kiváló A-Solar napelemet egy Growatt 3000TL tipusú inverterrel. A megrendelő célja ezzel a beruházással a villanyszámla minimálisra való csökkentése volt.

Ezt a 7 kW-os napelemes rendszert Szirákon

Ezt a 7 kW-os napelemes rendszert Szirákon, egy családi gazdaság számára szereltük fel.

4 Kw-os rendszer Kecskemét

Egy már meglévő ügyfelünk úgy döntött, hogy a teljes rendelkezésre álló tetőfelületre akar napelemeket szereltetni a villamos energia maximálisan lehetséges kiváltására.

11,8 százalékos vám a Kínából importált napelemekre az EU-ban

 

Június 6-tól augusztus 6-ig 11,8 százalékos illetéket vetnek ki a Kínából importált napelemekre. Ezután a vám átlagosan 47,6 százalékra fog növekedni 37,2 százalékos minimummal és 62,9 százalékos maximummal. Ezek az intézkedések egyébként az európai napelem-piac szétszakadását hivatottak kordában tartani.

 

„Intézkedésünk egy kényszeredett döntés, ami egy olyan európai üzletágon próbál segíteni, amit nagymértékben hátráltat a Kínából érkező napelem-dömping”, nyilatkozta Karel De Gucht kereskedelmi biztos.

 

„A döntés meghozatala után néhányan protekcionizmusnak nevezték azt. Ez egész egyszerűen helytelen és félrevezető.”, mondta De Gucht. „Az igazság az, hogy intézkedésünkkel az igazságos piaci versenyt és a nemzetközi kereskedelmi szabályzat betartását próbáljuk biztosítani, ami a WTO jóvoltából mind Kínának, mind Európának érdeke.

 

Az EU szerint a kínai napelemeket méltányos áron, azaz a mostani áruknál 88 százalékkal drágábban kellene adni, csökkentve így a magas vámot. De az intézkedés ellenzői kínai és európai napelem gyártóktól a környezetvédelmi szervezetekig kitartanak a véleményük mellett, miszerint a döntésnek hosszú távon káros következményei lesznek.

 

„Nincs kétség afelől, hogy a szén, olaj gáz és atomenergetikai vállalatok vezetői pezsgőt fognak bontani, miközben a bizottság képtelen visszaszorítani a cégeik által okozott környezeti és társadalmi károkat, figyelmen kívül hagyva ráadásul a fosszilis energiaforrásokra való nagy összegű támogatást”, nyilatkozta Stephan Singer, a WWF globális energiaügyi igazgatója.

 

De Gucht visszautasította az előbbi vádakat. „Azoknak, akik azt állítják, hogy az olcsó napelem panelek jó hatással vannak a megújuló energia elterjedésére és a környezetre rá kell jönniük, hogy a napelem-üzletágnak „fenntarthatónak” kell lennie, ha idővel hasznot szeretnénk belőle látni”, nyilatkozta.

 

„A kivetett vámok elkerülhetetlenül a napelemek árának növekedését fogják okozni, legjobb esetben is stagnálásra kényszerítve ezzel az európai napelem-üzletágat”, mondta Liansheng Miao, Kína egyik legnagyobb napelem gyártója, a Yingli Green Energy elnök-vezérigazgatója.

 

„Én egy gyors, közös megegyezés alapján hozott döntésnek örülnék”, jelentette ki De Gucht. „De a kínai exportőrök és a Kínai Kereskedelmi Kamara feladata, hogy előjöjjön egy olyan megoldással, ami meggátolja az európai napelem-iparág szétesését.”

A napelem szerelésről

A bevezető díjak December 5-ig lesznek érvényesek, amikor eldönti az EU, hogy további 5 évvel megnöveljék-e az élettartamukat. /upload/files/313/fronius-2190.png