Kérdése van?
Szakértőink bármely kérdésére kimerítő választ adnak. Kérjen visszahívást!

7 hiba, amit napelem
telepítés során
elkövethet

A megfelelő napelem
kiválasztásának
8+1 titka

Többet szeretne tudni?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Referenciák

3 Kw-os rendszer Kecskemét

Kecskeméten kertvárosban egy családi házra telepítettünk 12 db kiváló A-Solar napelemet egy Growatt 3000TL tipusú inverterrel. A megrendelő célja ezzel a beruházással a villanyszámla minimálisra való csökkentése volt.

Ezt a 7 kW-os napelemes rendszert Szirákon

Ezt a 7 kW-os napelemes rendszert Szirákon, egy családi gazdaság számára szereltük fel.

4 Kw-os rendszer Kecskemét

Egy már meglévő ügyfelünk úgy döntött, hogy a teljes rendelkezésre álló tetőfelületre akar napelemeket szereltetni a villamos energia maximálisan lehetséges kiváltására.

Az Európai Bizottság által a napelemekre kivetett védővámokról

 

Kína, mint sok más területen, olcsóságával betört az európai fotovoltaikus piacra. Ez idáig nem is lett volna baj, hiszen a napelemek piacára, éppen a kínai napelem import miatt, 2009 óta egy folyamatos áresés volt jellemző. A 2013-as foptovillamos modul árak a 2009-es áraknak kb. a harmada volt már csak. Amiért ezt a védővámot kiszabták, annak két fő oka volt. Az egyik, hogy nagyon jó nevű, a világ élvonalába tartozó európai gyártók tönkrementek, a másik pedig az, hogy az Európai Bizottság bizonyítottnak látta a dömpinget, nevezetesen azt, hogy a kínaiak a napelemeket azok gyártási költségi ára alatt értékesítették, jelentős árelőnyt szerezve ezzel a kínai napelemeknek.

 

Csak hogy érzékeltessük ezt az árkülönbséget, tavaly szeptemberben a német Schott modul ára kb. 40%-al volt drágább, mint egy jobb, és így a drágábbak közé tartozó kínai napelem gyártó napeleme. Ha akkor a legolcsóbb kínai napelemet kerestük volna, ez a különbség meghaladta volna az 55%-ot is. Itt most nem azt akarjuk mondani, hogy ami Kínából származik, az mind gyatra minőségű. Ez nem lenne igaz. Mi is gyártatunk Kínában fotovillamos rendszer elemeket. Ami rájuk jellemző, hogy az első tárgyalásokon annyit kérdeznek, hogy olcsó legyen –e, vagy jó. Kína igenis tud minőséget produkálni, de ez a védővám nem a minőség, hanem a dömping ellen irányult. A nagyon jó nevű, és kimagasló minőséget produkáló európai gyártók ezt az árversenyt már nem bírták Kínával szemben, folyamatos gyárbezárásokra kényszerültek. Amikor az Európai Bizottság elkezdett ezzel a témával foglalkozni, akkor nagyon sok forgalmazó, olyanok, akik kínai napelemekre támaszkodtak, elkezdték kongatni a vészharangot. A legfőbb érvük az volt, hogy a védővám kiszabása miatt több munkahely fog megszűnni, mint amennyit a napelem gyárak meg tudnak ez által tartani. A másik érvük az volt, hogy a szolár piac szűkülni fog. Mi ezzel nem értünk egyet. A mi vállalatunk 2009-ben alakult, az eladásai 95%-át európai gyártású napelemek adták, eddig minden évben sikerült a forgalmunkat megduplázni. A védővám hatása miatt a 2013-as évben legrosszabb esetben a tavalyi forgalmat, tehát stagnálást várunk, de egy kissé optimista becslés alapján az idén is sikerül legalább 10% növekedést elérnünk. Ha minden maradna a régiben, nem nehéz megjósolni, hogy két éven belül az európai napelem gyártás gyakorlatilag megszűnne, ezáltal a napelem piacot egyedül Kína uralná. Onnantól viszont már semmi gátja nem volna az áraknak, gyakorlatilag annyit kérhetnének érte, amennyit nem szégyellnek. Márpedig ők nem szégyenlősek... Az európai napelemek piaca gyakorlatilag Kínától függne.

Kinek jó, és kinek rossz ez a napelemekre kivetett védővám?

Jó természetesen a csőd szélén álló európai gyártóknak, jó azoknak, akik eddig is csak minőségi modulokkal foglalkoztak, jó azoknak, akik napelemes rendszert vásárolnak, mivel innentől garantált minőségű napelemeket kapnak.

Rossz azoknak a forgalmazóknak, akik eddig Kínából vásároltak, rossz azoknak, akiknek egy napelemes rendszer telepítésekor csak az ár számított. A kínai napelemek forgalmazói most kénytelenek lesznek egy olyan helyzetben versenyezni, ahol már nem tudnak az alacsonyabb bekerülési költséggel operálni, előnyhöz jutni, jóval nagyobb szerepet kap a minőségi munka, a piaci alkalmasság.

Mennyit is jelentett árban ez a különbség?

Egy jó minőségű európai gyártású 3 kW-os napelemes rendszer ára (azért a 3 kW-ot hozzuk fel példaként, mert lakossági szinten ez a legkeresettebb napelemes rendszer) eddig minden költséggel együtt kb. bruttó 2 150 000 Ft volt. Ugyanez a rendszer kínai napelemekből 1 800 000 Ft. Jelentős –e ez az árkülönbség? Természetesen igen, amennyiben csak a bekerülési összeget vizsgáljuk. Ha már megnézzük a napelemek minőség különbsége miatti várható éves termelést, akkor már nem biztos, hogy ez a helyzet.

 

A következő adatok tényszámok. Nemrégiben megkaptuk egy egyébként jobbak közé tartozó kínai napelem gyártó gyártás végi ellenőrzéskori tesztadatait. Ezek 240 W-os napelem modulok voltak, az átlag termelésük 241,7 W volt, az átlagos többlet termelésük 1,7 W napelemenként. Ezzel szemben a lentebb szereplő kiváló minőségű 245 W-os Asolar napelemek átlag termelése 252,6 W., az átlag többlet termelése 7,56 W. Ez a különbség majdnem ötszörös a hazai napelem javára. Ha a fentebb említett 3 kW-os rendszert nézzük, akkor az európai napelemből 11,87 darab napelemre, a kínaiból pedig 12,41 napelemre van szükség ugyanahhoz az éves termeléshez. Nem beszélve arról, hogy ha figyelembe vesszük a napelemek természetes teljesítmény csökkenését, akkor ez a termelési többlet szintén az európai napelemek felé billenti a mérleget. Ide kattintva megnézheti a kínai napelemek gyártási tesztadatait.

 

Amennyiben ez a védővám nem lett volna kiszabva, ez a folyamat oda vezetett volna, hogy gyakorlatilag nem marad európai napelem gyártó, a napelem piac szinte egésze Kínáé lett volna. Innen viszont már nem lett volna Kína érdeke az olcsó napelem, és gyakorlati konkurencia híján az árai ellenőrizhetetlenül magasak lehettek volna.

 

Bővebben az általunk forgalmazott napelemekről itt olvashat: Napelem rendszerek, napelem árak

 

Megújuló-, alternatív energia hírek, újdonságok /upload/files/313/fronius-2190.png