Kérdése van?
Szakértőink bármely kérdésére kimerítő választ adnak. Kérjen visszahívást!

7 hiba, amit napelem
telepítés során
elkövethet

A megfelelő napelem
kiválasztásának
8+1 titka

Többet szeretne tudni?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Referenciák

3 Kw-os rendszer Kecskemét

Kecskeméten kertvárosban egy családi házra telepítettünk 12 db kiváló A-Solar napelemet egy Growatt 3000TL tipusú inverterrel. A megrendelő célja ezzel a beruházással a villanyszámla minimálisra való csökkentése volt.

Ezt a 7 kW-os napelemes rendszert Szirákon

Ezt a 7 kW-os napelemes rendszert Szirákon, egy családi gazdaság számára szereltük fel.

4 Kw-os rendszer Kecskemét

Egy már meglévő ügyfelünk úgy döntött, hogy a teljes rendelkezésre álló tetőfelületre akar napelemeket szereltetni a villamos energia maximálisan lehetséges kiváltására.

Minden, amit tudni akartam a koncentrált fotovoltaikáról

 

Koncentrált fotovoltaika

A manapság legjobban elterjedt fotovoltaikus technológiával bárki találkozhat a háztetőkön. Ezeket szilícium kristályos napelem paneleknek nevezzük.

 

Ezen modulok 15-19 százalékos hatékonysággal alakítják át a napenergiát elektromos árammá. Természetesen a panelek csak nappal hatékonyak. Felhős és borult időben a napelemek kevesebb áramot adnak le a gyengébb napsugárzás miatt. Kora reggel és késő délután pedig a napsugarak nem megfelelő dőlésszöge miatt történik ugyanez.

 

A koncentrált fotovoltaika (CPV) nevű új technológia ezen hibákat hivatott kijavítani. A CPV napelemeknél számos, a nap helyzetét követő tükör és lencse fókuszálja a napfényt a panelekre. A magasabb rávetődési energia megnöveli az átalakítás hatékonyságát. A CPV technológia remélhetőleg lendületet fog adni a napenergia elterjedéséhez.

 

Trendek

1. SolFocus

 

Egy SolFocus nevű kaliforniai cég megnyert egy 103 millió dolláros, Dél-Spanyolországban felépítendő 10MW energiát szolgáltató CPV erőmű megépítéséről szóló pályázatot. 10MW elég 40000 ember zöldenergiával való ellátására. A SolFocus már Kréta szigetén is működtet 10 MW-nyi áramot előállító napelemet, továbbá az Egyesült Államokban is vannak kisebb erőművei.

 

A SolFocus számos lencse és tükör használatával koncentrálja a fényt a napelem-panelekre. Egy elsődleges tükör befogja a napfényt, majd rátükrözi egy másodlagosra. A másodlagos tükörrel szembeni tükrök 650-szeresére koncentrálják az energiát, mielőtt az rávetül a napelemekre. A modul többelágazásos napelemekből tevődik össze, amiket eredetileg űrben való használatra terveztek. A többelágazásos panelek a kristályos modulokban található szilícium mennyiségnek csak ezredét használják, ráadásul 15-19 százalék helyett 26 százalékos hatékonysággal rendelkeznek.

 

A napelem-modul és a tükrökből és lencsékből álló optikai rendszer egy napot követő, motor által vezérelt forgócsapon helyezkedik el. A követő rendszert egy számítógépes program vezérli, ami biztosítja, hogy a napelem-modul a lehető legtöbb napenergiát kapja a nap folyamán. A követő rendszernek köszönhetően az átalakítás hatékonysága a 40 százalékot is eléri. A méretes alumínium panel, amelyen a rendszer fel van építve hűtőbordaként is funkcionál, így megelőzve, hogy a panelek a koncentrált napfény hatására túlmelegedjenek.

 

A forgócsapra szerelt napelemeket földre kell szerelni, ahova a rendszer segítségével soha sem vetül teljes árnyék. Ennek köszönhetően lehetséges a CPV-erőmű körül a növények termesztése. Ez nagyon fontos, mivel egy 1 megawattos CPV-nek 6-8 hektár földterületre van szüksége.

 

2. Felfújható napelem

 

A Cool Earth Solar nevű cég Livermore-ból, Kaliforniából egy magasan repülő léggömb formájában tervezi a CPV technológia hasznosítását. A léggömb a PET nevű műanyagból készül, amit gyakran az ételek csomagolásánál is használnak. A 2,4 méter átmérőjű ”lufi” teteje átlátszó PET-ből készül átengedve így a fényt, amit a ballon fényvisszaverő műanyag alja rátükröz a közepében található napelemre. A napelem paneleket könnyű rudak tartják a helyén, amik vízhűtő rendszerként is funkcionálnak, megelőzve így a panel túlmelegedését.

 

Még két évig kell várnunk a Cool Earth system megjelenéséig, de a műanyag innovatív használata a napfény összegyűjtésére lecsökkenti a költségeket. A magasan a földfelszín felett lebegő léggömb több ideig képes napfényt befogadni, ráadásul földterületre sincs szüksége.

 

3. CPV projekt

 

Egy 30 MW kapacitású CPV erőmű építése van készülőben Alamosa-ban Coloradóban. A projekt az elképzelési fázisban lévő technológiából egy erőművet fog építeni. A tervet a Cogentrix, a Goldman Sachs egyik leányvállalata támogatja. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma 90 millió dolláros hitelgaranciát biztosít a projektnek. A kaliforniai Amonixet bízták meg a CPV rendszerek szállításával. A 23,5 méter széles napelemek több mint 1000 Fresnel lencsét használnak minden egyes panelen a napenergia koncentrálásának érdekében. Az Amonix napelemek a nagyobb hatékonyságú többelágazásos paneleket és a SolFocus napelemeihez hasonló napkövető rendszert is alkalmazzák. A 30 MW kapacitású CPV napelemek 225 hektárnyi területen fognak elhelyezkedni.

Az Amonix korábban már üzembe helyezett egy 5 MW-os CPV erőművet Új-Mexikóban, tehát ez az erőmű nagy előrelépés lesz a technológiájukban.

 

Előnyök

A lencsék és tükrök árai 1 dollár/watt körül mozognak a mostani szilícium kristályos napelemek 7-8 dollár/watt-os árához képest. Mivel az átalakítási hatékonyságuk a 40 százalékot is elérheti (a mostani technológiák csak 15-19 százalékos hatékonyságúak) a CPV technológia nagyban hozzájárul a költségek csökkentéséhez. Ha ez nem lenne elég a CPV erőművek ára már 6 hónap alatt visszajöhet, a mai napelemek 3-4 évéhez képest.

A technológia még vonzóbbá teheti a napenergiát, hiszen a CPV modulok nem foglalnak el szinte semennyi földterületet.

 

Hátrányok

A technológia esetében követő-motorokra és számítógépekre is szükség van, amitől jóval bonyolultabb kiépíteni, ráadásul folyamatos karbantartást is igényel, amire a fix napelemeknél nincs szükség. Továbbá a CPV mai formájában alkalmatlan háztetőkön való rögzítésre. Az egyik javaslat a hatékonyság javítására a napelem hátulja által kibocsátott hő felhasználása. Elméletileg ezt fel lehetne használni egy gőzelnyeléses légkondicionáló rendszerhez, vagy a házban használt víz felmelegítéséhez. Ezeket a módosításokat egyszerűbb végrehajtani háztetőn elhelyezett napelem panelekkel.

 

A hatás

A CPV technológia megnöveli a napenergia átalakításának hatékonyságát, ami eddig úgy tűnt, hogy maximum a 19 százalékot érheti el. A fix napelemeket használó technológia esetében 2020-ra becsülték azt az évet, amikor a napenergia és a fosszilis energiaforrások egyenlő mennyiségű áramot fognak szolgáltatni. A kormányoktól pedig elvárják, hogy addig támogassák a fotovoltaikus technológiát. A CPV technológia hozzájárulhat a cél korábbi eléréséhez.

 

3 országban tömörül manapság a fotovoltaikus napelemek gyártása: Japánban, Kínában és Tajvanban. A világ más pontjain lévő cégek képtelenek versenybe kelni az árakkal. A japán gyártók is kezdenek kivonulni az iparból. A CPV kisebb szilíciumtartalmának köszönhetően lehetőség nyílhat az amerikai és európai gyárak újbóli megnyitására, ami megnövelheti a készleteket és stabilizálhatja az utóbbi 3-4 évben nagymértékben változó árakat.

 

Megújuló-, alternatív energia hírek, újdonságok /upload/files/313/fronius-2190.png