Kérdése van?
Szakértőink bármely kérdésére kimerítő választ adnak. Kérjen visszahívást!

7 hiba, amit napelem
telepítés során
elkövethet

A megfelelő napelem
kiválasztásának
8+1 titka

Többet szeretne tudni?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Referenciák

3 Kw-os rendszer Kecskemét

Kecskeméten kertvárosban egy családi házra telepítettünk 12 db kiváló A-Solar napelemet egy Growatt 3000TL tipusú inverterrel. A megrendelő célja ezzel a beruházással a villanyszámla minimálisra való csökkentése volt.

Ezt a 7 kW-os napelemes rendszert Szirákon

Ezt a 7 kW-os napelemes rendszert Szirákon, egy családi gazdaság számára szereltük fel.

4 Kw-os rendszer Kecskemét

Egy már meglévő ügyfelünk úgy döntött, hogy a teljes rendelkezésre álló tetőfelületre akar napelemeket szereltetni a villamos energia maximálisan lehetséges kiváltására.

Mi a napelem?

A napelem a napsugárzás energiáját elektromos árammá átalakító eszköz.

 

Többféle fajtája létezik, ezek közül kettőről érdemes szót ejteni, a kristályos és a vékonyfilmes kivitelről.

 

A következő néhány mondatban a napelemekről kap általános tájékoztatást, ahol bemutatjuk a technológiát, olvashat pár szót azok hatásfokáról.

 

Kristályos napelem

Napelem a háztetőnA kristályos napelemeknél poli-, valamint monokristályos típusokat különböztetünk meg. Napjainkban ezen típushoz tartozóak az általánosan használtak, és ezek jelentik a legkiforrottabb technológiát. Kétféle kristályos napelemet különböztetünk meg, a mono- és a polikiristályosat. Mindkettő szilícium félvezetőre épül, különbség közöttük a cellák előállítási technológiájában van. A monokristályos napelemek félvezető rétegét egyben állítják elő, a polikristályosakét pedig több részben készítik el.

 

Az eltérő technológia eltérő tulajdonságokat is eredményez. A polikristályos napelem kevésbé érzékeny az árnyékokra, jellemzően egyenletesebb teljesítménnyel dolgozik, míg a mono napelem optimális napsugárzás esetén nagyobb teljesítmény leadására képes, de sokkal érzékenyebb például az árnyékolásra, valamint a beesési szögre, tájolásra. A mi égövünkön nincs különbség a mono és poli rendszerek éves termelése között, az élettartamuk is hasonló.Vékonyfilmes napelem

 

Vékonyfiles napelem

A vékonyfilmes típusoknál az áramtermelő réteget egy üveg lemezre vékony rétegben viszik fel. Ezeknek jó a hatásfokuk, viszont az élettartamuk alacsony, 10-15 év, ami komoly érv ellenük. Jellemző rájuk még az alacsonyabb ár, de vékonyfilmes napelemek használatát nem javasoljuk.

 

A napelemek hatásfoka

A jelenleg általánosan forgalomban levő napelemek hatásfoka 15-19% között van. Ez a mutató azt jelenti, hogy a napsugárzás hány százalékát képes elektromos energiává alakítani. Vigyázat, ez a szám becsapós, a nagyobb hatásfok nem jelent nagyobb teljesítményt! /upload/files/313/fronius-2190.png