Kérdése van?
Szakértőink bármely kérdésére kimerítő választ adnak. Kérjen visszahívást!

7 hiba, amit napelem
telepítés során
elkövethet

A megfelelő napelem
kiválasztásának
8+1 titka

Többet szeretne tudni?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Referenciák

3 Kw-os rendszer Kecskemét

Kecskeméten kertvárosban egy családi házra telepítettünk 12 db kiváló A-Solar napelemet egy Growatt 3000TL tipusú inverterrel. A megrendelő célja ezzel a beruházással a villanyszámla minimálisra való csökkentése volt.

Ezt a 7 kW-os napelemes rendszert Szirákon

Ezt a 7 kW-os napelemes rendszert Szirákon, egy családi gazdaság számára szereltük fel.

4 Kw-os rendszer Kecskemét

Egy már meglévő ügyfelünk úgy döntött, hogy a teljes rendelkezésre álló tetőfelületre akar napelemeket szereltetni a villamos energia maximálisan lehetséges kiváltására.

8+1 jó tanács napelemes rendszer vásárlásakor

 

1. Mindig ellenőrizze, hogy milyen gyártmányú és típusú napelem szerepel az árajánlatban. Kérje el a napelem adatlapját, és a gyártói megfelelőségi nyilatkozatot. Amennyiben ezt nem kapja meg, tekintsen el a vásárlástól. A napelemnek ugyanis meg kell felelnie az IEC 61215:2005 és az EN 61730-1, 61730-2:2007 szabványoknak. Kerülje el azokat a cégeket, akik nem nevezik meg pontosan a napelem gyártóját és típusát. Ha csak azt látja, hogy „Napelem 250 W polikristályos”, messze kerülje el annak forgalmazóját. Aki korrekt minőségű napelemeket árul, annak nincs szüksége arra, hogy takargassa. Csak olyan napelemet válasszon, amelyik TÜV minősítéssel rendelkezik. Ez garantálja a megfelelő minőséget, a napelem visszakereshetőségét, így az esetleges garanciális igény érvényesítését is. Mindig kérje el a TÜV tanúsítvány számát. Amennyiben ezt nem kapja meg, tekintsen el a vásárlástól. Csak olyan napelemet válasszon, amelyiknek a gyártója leellenőrizhető, és akár Ön által is elérhető. Javasoljuk az európai, vagy hazai gyártókat, náluk ugyanis közvetlenül is érvényesítheti a garanciális igényét, ha felmerül. Keressen rá a kínált napelem típusára az interneten, onnan tud a gyártóról tájékozódni.


2. Mindig kérje el a napelem tartószerkezet TÜV tanúsítványát, vagy annak számát. Csak olyan tartószerkezetet fogadjon el, amelyik TÜV minősített. Így biztosan nem fog a tartószerkezet idő előtt tönkremenni. A komoly konzol gyártóknak saját tervező szoftverjük van, az így tervezett tartószerkezet biztosan fogja tartani a napelemeket.


3. A napelemekről a megtermelt áramot speciális szolár kábel szállítja az inverterhez. Ennek a kábelnek kötelezően tűz- és UV állónak kell lennie. Egy esetleges tűzesetkor ugyanis a napelemeket nem lehet áramtalanítani, így nagyon fontos a tűzálló kábel. A kábel szigetelésének a napsugárzás hatására sem szabad gyengülnie, elporladnia. A kábeleknek is mindig kérje el a TÜV minősítését. Ez talán a legfontosabb, a nem megfelelő kábel használata közvetlen életveszélyt okoz!


4. Csak olyan invertert fogadjon el, amelyet az illetékes áramszolgáltató elismer. Ennek meglétét mindig ellenőrizze az áramszolgáltató honlapján.


5. Sokan nem tudják, hogy egy napelemes rendszernek milyen kötelező tartozékai vannak az inverter utáni váltóáramú (AC) oldalon. Mindenképpen kötelező egy túlfeszültség levezető beépítése, valamint egy szakaszoló kapcsoló, amely egyfázisú rendszernél kétpólusú, háromfázisú rendszernél pedig négypólusú.


6. Monokristályos, polikristályos vagy vékonyfilmes napelemet válasszak?
A mi éghajlati viszonyaink között mindkét típusú napelem várható éves termelése ugyanannyi lesz. Különbség csak a napelemek gyártási technológiájában van, de ez nem befolyásolja a várható élettartamot. A mono napelem jellemzően drágább, de ez semmi többlet előnyt nem jelent, sem garanciában, sem termelésben, sem pedig minőségben.
A vékonyfilmes technológiájú napelem a legolcsóbb, de ennek élettartama a legrövidebb. Vékonyfilmes napelemet semmi esetre sem válasszon, erre csak az lesz igaz, hogy az olcsóbb drágább.
Tipp: napelemeink


7. A napelem hatásfoka másodlagos szempont! Csak a napelem teljesítménye számít, a hatásfok másodlagos. Egy 250 W-os 14%-os hatásfokú napelem ugyanannyit termel, mint egy 17%-os hatásfokú. A magasabb hatásfokú napelem csak pár centivel kisebb méretű, de ez nem jelent minőségi, vagy mennyiségi többletet.


8. Csak olyan cég ajánlatát fogadja el, amelyik leellenőrizhető, rendelkezik referenciákkal. Nagyon igaz a mondás, hogy a gyakorlat teszi a mestert. Nyugodtan kérje el néhány vásárló elérhetőségét, és kérdezze meg a véleményüket.
Árainkat itt találja.


+1 Csak olyan napelemes árajánlatot fogadjon el, amelyik minden költséget tartalmaz! Ne döntsön hirtelen, csak az árak alapján. Sok olyan hirdetéssel találkozik, hogy „Komplett rendszer ár”, ezt mindig ellenőrizze le, hogy ez valóban az –e!

  /upload/files/313/fronius-2190.png