Kérdése van?
Szakértőink bármely kérdésére kimerítő választ adnak. Kérjen visszahívást!

7 hiba, amit napelem
telepítés során
elkövethet

A megfelelő napelem
kiválasztásának
8+1 titka

Többet szeretne tudni?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Referenciák

3 Kw-os rendszer Kecskemét

Kecskeméten kertvárosban egy családi házra telepítettünk 12 db kiváló A-Solar napelemet egy Growatt 3000TL tipusú inverterrel. A megrendelő célja ezzel a beruházással a villanyszámla minimálisra való csökkentése volt.

Ezt a 7 kW-os napelemes rendszert Szirákon

Ezt a 7 kW-os napelemes rendszert Szirákon, egy családi gazdaság számára szereltük fel.

4 Kw-os rendszer Kecskemét

Egy már meglévő ügyfelünk úgy döntött, hogy a teljes rendelkezésre álló tetőfelületre akar napelemeket szereltetni a villamos energia maximálisan lehetséges kiváltására.

Napelem rendszerek

 

Napjainkban a napelem rendszerek rohamos terjedésének lehetünk szemtanúi. Ennek egyik oka az alternatív energiák kiaknázásának egyre komolyabb terjedése, a másik pedig a hagyományos energia árának folyamatos növekedése. Jellemző ez a villamos energiára is, így a napelem rendszerek soha nem látott ütemben szaporodnak. A jelenlegi családi házakhoz is hasznosítható napelem kapacitása, ami természetesen nagyban függ a napsütéses órák számától is, kb. 0,15 kW/m2. Ez a mennyiség megfelel négy db energiatakarékos Led izzó fogyasztásának. Irányadó számként: egy átlagos családi ház elektromos energia igénye évente kb. 2 500 kWh. A napelemes rendszer egyik fontos jellemzője, hogy a napelem energia termelése nem feltétlenül esik egybe a fogyasztással, így a megtermelt alternatív energiát tárolni kell. Ez történhet akkumulátorokban (szigetüzem), vagy pedig az áramszolgáltató hálózatában. A mai napelem rendszerek már rendkívül fejlettek, élettartamuk kb. 40-50 év, a gyártók jellemzően 5-25 év garanciát vállalnak az általuk gyártott napelemekre.

 

Hálózatra termelő napelem rendszerek

A hálózatra termelő rendszer az alternatív úton megtermelt energiát egy különleges villanyórán (ún. ad-vesz órán) keresztül közvetlenül termeli be az elektromos hálózatba. Ennek az áramnak a megvásárlására az áramszolgáltatót törvény is kötelezi (2005. évi LXXIX. számú törvény). Ebben az esetben nincs szükség akkumulátorra, ezt a szerepet az áramszolgáltató hálózata tölti be. A felhasznált áramért így is fizetni kell, de természetesen csak annyiért, amennyi többletfogyasztás volt. Amennyiben több áramot termelt a rendszer, mint a felhasználás, akkor ennek az árát az áramszolgáltató a törvény alapján megfizeti. Egy jól megtervezett és kiépített rendszer képes az egész éves áramigényt is biztosítani.

 

Hálózatra termelő napelem rendszerek megtérülési ideje

Napelem rendszerekEzúton ajánljuk figyelmébe hálózatra tápláló napelem rendszereinket. Ezen rendszerek közös jellemzője, hogy a jelenlegi szabályozás szerint kb. 8-10 év a megtérülési idejük, ezután pedig csak keresik a pénzt Önnek. Mivel egy ilyen napelemes rendszer élettartama minimum 30 év, könnyen belátható, hogy ezek a beruházások nem rövidtávra szólnak.

 

Vállalatunk természetesen vállalja a rendszerek ELMÜ-ÉMÁSZ, E.ON HUNGÁRIA, és EDF-DÉMÁSZ –nál történő engedélyeztetését is, így Önnek egyéb teendője ezzel nincs.

 

Napelemek helyigénye és a megtermelt energia kapcsolata

A napelemek helyigénye 1 kW-ra számolva kb. 7 m2, amit a déli tetőre érdemes telepíteni, mert az áramtermelésük így az optimális. Egy 2 kW névleges teljesítményű rendszer egy kisebb családi ház akár a teljes villamos energia igényét is képes fedezni pusztán a napenergia segítségével. Az könnyen belátható, hogy a villamos áram ára mindig az inflációt meghaladó mértékben drágul, így a napelemek által megtermelt energia is lényegesen több pénzt termel, mint egy bankbetét. (Ez a kitétel nem áll a 2013-as villamos energia árra.) Kezelje úgy ezt a beruházást, mintha egy olyan autót venne, amibe mindig csak fél áron kerül a benzin függetlenül annak árától!

 

Napelem rendszerekAz általunk forgalmazott komplett napelem rendszerek tartalmaznak mindent, ami az üzembe helyezéshez szükséges, a napelemeket, a tetőkeretet, a hálózati invertert, kábeleket, és egyéb eszközöket is. A rendszer minden eleme TÜV minősített, mindenben megfelelnek a hazai áramszolgáltatók által támasztott követelményeknek, valamint a legszigorúbb magyar és uniós szabványoknak is.

 

 Az általunk forgalmazott napelemes rendszerek igen széles skálán rendelhetőek, jellemzően 2 kW-tól gyakorlatilag bármekkora teljesítményig. A napelemek gyártója a svájci technológiát használó magyar Agulhas-Solar, az inverterek pedig az osztrák Fronius, illetve kínai EHE inverterei.

 

Természetesen a rendszer elemeit önállóan is megvásárolhatja, de javasoljuk, hogy inkább a komplett rendszerekből válasszon, így egy komplett, beüzemelt rendszert kap.

 

Amennyiben most rendeli meg napelemes rendszerét, akkor a honlapon szereplő árakon tudjuk a teljes körű kivitelezést vállalni. A hálózatra tápláló napelem rendszerek közös jellemzője, hogy a jelenlegi szabályozás szerint kb. 8-10 év a megtérülési idejük, ezután pedig csak keresik a pénzt Önnek. Mivel egy napelem élettartama min. 25 év, könnyen belátható, hogy ezek a beruházások nem rövidtávra szólnak. Vállalatunk természetesen vállalja a napelem rendszerek ELMÜ-ÉMÁSZ, E.ON HUNGÁRIA, és EDF-DÉMÁSZ –nál történő engedélyeztetését is, így Önnek egyéb teendője ezzel nincs.

 

A napelemek helyigénye 1 kW-ra számolva kb. 7 m2, amit a déli tetőre érdemes telepíteni, mert az áramtermelésük így az optimális.

 

Mivel nagyon sok kérdés érkezik hozzánk a napelemek elhelyezéséről, ezért ejtünk néhány szót arról is. Egy napelem akkor termel a legtöbbet, függetlenül attól, hogy milyen típusú napelemről van szó, amennyiben annak a tájolása déli, tehát 180 fok, a napelem dőlésszöge pedig 35 fok. Az ettől való eltérés, minden esetben jelent némi kapacitás csökkenést. Így a napelem éves termelése is kevesebb lesz.

 

Milyen teljesítményű napelem rendszert érdemes választani?

Amennyiben ki szeretné váltani villamos energia fogyasztását napelem rendszerrel, akkor az éves igényét ossza el 1150-el. Ez a szám adja meg a kb. szükséges naperőmű teljesítményét. Egy egyszerű példán keresztül. Egy átlagos családi ház villamos energia fogyasztása havi kb. 200 kWh. Ez éves szinten 2 400 kWh fogyasztást jelent. Tehát a kb. szükséges napelem rendszer teljesítménye 2 100 kWp.  Az 1150-el való osztásra azért van szükség, mert egy AS-60PR 1 kWp napelem rendszer éves várható teljesítménye 1 150 kWh, optimális besugárzási szöget, valamint déli irányt feltételezve.

 

Néhány mondat a hálózatra tápláló napelem rendszer fő egységeiről, annak felépítéséről

Az első nagyon fontos összetevő a tartókonzol. Ez a tartókonzol a legtöbb esetben a háztetőre kerül felszerelésre, előfordul azonban, hogy földre helyezett fix állványokat, vagy ún. napkövető állványokat használunk. Az általunk használt alumínium tartókonzolok a szintén prémium minőségű német Intersol konzolok és rögzítőelemek. A napelem rendszer tartószerkezetének méretezése, anyagkigyűjtése számítógépes célszoftver segítségével történik, mely szoftver még az esetleges tervezési hiányosságokra is figyelmeztet, szinte kizárva ezzel az emberi tervezési hibákat. A rendszer ezen összetevője semmiben sem különbözik a szigetüzemű napelem rendszertől.

 

A második igen lényeges komponens maga a napelem. A napelem a rendszer nagyon fontos összetevője. Mivel róluk már sok szó esett, itt nem szükséges külön kitérni rájuk. Amit azért érdemes megemlíteni, hogy a napelemek kiosztását, a napelem mezők tervezését szintén szoftveresen végezzük, mely szoftver segít nem csak a mezők méretezésében, de a kábelezésben, a szükséges csatlakozók meghatározásában, valamint az inverter kiválasztásában.

 

A harmadik egység az inverter. Az inverter fő feladata, hogy a napelem mezők által termelt egyenáramot hálózati szinkronos váltóárammá alakítsa. Vállalatunk a csúcsminőségű osztrák Fronius, valamint a szintén kiváló minőségű kínai EHE invertereit forgalmazza, melyeket a hazai áramszolgáltatók is maradéktalanul elfogadnak. Talán említeni sem kell, de az inverter kiválasztása is számítógépes segítséggel történik. Az inverter még egyéb feladatokat is ellát, például hálózati áramkimaradás esetén maradéktalanul lekapcsolja a naperőművet az elosztói vezetékről, majd az áramszünet végén automatikusan újra termelésbe állítja a napelemeket. Az invertererhez olyan hasznos kiegészítő elemek kapcsolhatók, amelyek segítségével távoli hozzáféréssel, internet, wi-fi, vagy bluetooth kapcsolaton keresztül nyomon követhetőek a napelem rendszer termelési adatai. /upload/files/313/fronius-2190.png